Kişisel Marka Nasıl Yaratılır?
- İlkim Kocamaz
- 6 Tem 2018
- 2 dakikada okunur
Etrafımızdaki her şeyin bir markası var. Markalaşma anlamında diğerleriyle arayı açan Apple, Coca Cola gibi dev markalar var. Kişisel markaya gelince... Yeteneklerinden tut, konuşma tarzına, stiline ve deneyimlerine kadar seni sen yapan her şey, kişisel markanı oluşturur. Yani farkında olduğun ve olmadığın birçok detay, biraraya gelerek markan haline gelir. Peki bilinçli olarak markalaşmak için neler yapılabilir?

Arkadaşlarına ve sosyal medyadaki çevrene ufak bir anket düzenle.
Herhangi bir adım atmadan önce markanı gözden geçir: "Beni 3 kelimeyle tanımlar mısınız?", "Ne iş yaptığımı bilmeseydiniz, ne tahminde bulunurdunuz?" gibi basit sorularla, insanlarda bıraktığın izlenimi ölç.
İlham ara
Kendi sektöründeki beğendiğin 5 ismi incele. Neler yapıyorlar? Sosyal medya profillerine bak. Neler paylaşıyorlar? Yaptıklarından hangilerini sen de yapabilirsin? Alacağın ilham markanı şekillendirmene yardım edecek.
Hedef kitleni belirle
Kime sesleniyorsun? Hitap edeceğin insanlar nasıl insanlar? Kadınlar mı ağırlıkta, erkekler mi? Yaşlar ortalama kaç? İlgi alanları hakkında tahminin nedir? Bir marka varsa, hedef kitlesi de belirlenmiş olmalıdır.
Niş Kitle Bul
Genele hitap etmek yerine niş bir alan yarat ve o alanı sahiplen.
Markanın ses tonuna karar ver
Nasıl birisin? Eğlenceli mi? Ciddi mi? Sosyal ağların hepsinde tarzını ve ses tonunu korumaya özen göster. Seni arayan insanların Twitter'da ve Instagram'da farklı karakterlerle karşılaşması hoş olmayacaktır.
İçerik Yarat
90-9-1 kuralını biliyor musun? Sosyal medya kullanıcılarının % 90'ı hiç katkıda bulunmadan beğendikleri içerikleri yeniden paylaşıyor ,% 9'u içeriği düzenleyerek ya da değiştirerek paylaşıyor ve yalnızca % 1'i orijinal içerik oluşturuyor. % 1'in içinde olarak diğerlerinden ayrıl.

"Bir ortama girdiğin anda benzersizliğin ve güçlü yönlerin hakkında sen daha ağzını açmamışken markan konuşur."
Markanın Kontrolünü Eline Al
Bir kişisel marka, bir şirket markası ile aynı derecede önemlidir. Her an markanı inşa ediyorsun. çünkü markan kim olduğunu anlatan bir kavram. Bir ortama girdiğin anda benzersizliğin ve güçlü yönlerin hakkında sen daha ağzını açmamışken markan konuşur. Bu nedenle kontrol hep elinde olmalı. Kontrolü şu şekilde sağlayabilirsin:
Öncelikle, değerinin farkında ol. Bu, kimin için çalıştığın veya iş ünvanınla alakalı bir konu değil; Masaya beraberinde ne getiriyorsun? Başkalarının yapamadığı neyi yapabilirsin? Kimsin? Başkalarına nasıl yardım edebilirsin?
İkincisi, uzmanlığını çeşitli platformlarda paylaşı malısın. Sosyal medya ve içerik kanalları dahil olmak üzere dijital platformlardan bahsediyorum. Bakış açını, değerlerini ve mesajını paylaşabileceğin güçlü bir amaca odaklanan kişisel bir web sitesi oluşturmak da markalaşman için önemli. Web siten senin online evin. Başarılarını, hizmetlerini ve kimliğini tanıtmaktan korkma. Bu şekilde markan için momentum yarattığını göreceksin.
Üçüncü olarak sadık marka elçilerinden oluşan bir ağ kurmalısın. İnsanların sizi birbirine tavsiye etmesi için bu şart. Hatta sizinle tanışmaktan ve çalışmaktan mutlu olan bu insanlardan ilgili deneyimlerini paylaşmalarını isteyin. Bu basit ama etkili teknik, markana güvenilirlik ve değer katacak.

Son olarak; öğrenmeyi asla bırakma. Sektöründe güncelliğini korumanın yolu bir amacının olduğunu göstermekten geçiyor. Devam et, sürekli eğitim kurslarına katıl ve istediğin şeyi gerçekleştirmek isteyen diğer kişilere rehberlik et. Onlarla etkileşimde kalarak hatalarıyla, önerileriyle bilgini pekiştirmeyi hiç bırakma.
Kişisel markanı bu yazının altında benimle ve diğer okuyucularımla paylaşır mısın?
Web siten varsa linkini de eklemeyi unutma ;)
Comments