Sosyal Medyanın Görgü Kuralları
- İlkim Kocamaz
- 19 Ara 2019
- 2 dakikada okunur
Sosyalleşmek ve kitlemizi genişletmek istiyorsak, topluluk içinde nasıl davranışlarımıza dikkat ediyor ve yazılı olmayan kuralları izliyorsak, sosyal medya topluluğu içinde de uymamız gereken bazı kurallar olmalı, değil mi?

Sosyal medyada sonsuz özgürlük var mı?
Bu yazıyı yazmayı uzun zamandır düşünüyorum. Çünkü kendi yaşadığım rahatsızlıkları, bugün pek çok kişi yaşıyor. Çünkü sosyal medya, hayatımızda gittikçe daha çok zaman kaplıyor. 'Sosyal medya = Özgürlükler dünyası' anlayışı, başta belki hepimizi heyecanlandırırken, şu an bizim özgürlüğümüzün başkasınınkinin başladığı yerde bitmesi gerektiğini anlamış durumdayız. Twitter'da başkalarının beğendiği gönderiler, ana sayfanıza düşerken, Instagram'da her gün ilginizin olmadığı bir gönderide etiketlenirken, Facebook'ta oyun, grup vb. davetlerinden içiniz sıkılırken eminim benim gibi siz de, sosyal medyanın kendi içinde görgü kuralları olmasu gerektiğini düşünüyorsunuz.
Çevrim içi dünyada hepimiz birer yayıncıyız!
Farkında olmayabiliriz, ama her paylaşımımızla sosyal medya kanalları üzerinden bir yayın yapıyoruz aslında... Yani hepimiz birer yayıncıyız ve bunun sorumluluğu ile hareket etmek durumundayız. Tıpkı televizyonlar gibi, radyolar gibi, dergi ve gazeteler gibi... Diğer yandan tüm o paylaştıklarınız, kişisel markalaşmanızın da birer öğesi olunca; sosyal medyayı doğru kullanmaya özen göstermek, bağırmak istediğiniz bir anda içinizi boşaltmak için klavyenize davranmaktan daha sağlıklı bir seçim gibi görünüyor.
Sosyal medyada dikkat etmemiz gereken görgü kuralları neler?
Prensip basit: Asla gurur duymayacağınız, pişman olacağınız, değer sunmayan, insanlara rahatsızlık verebilecek hamlelerde bulunmayın.
1.İş ve keyfi birbirine karıştırmayın.
Özel olarak çok sevdiğiniz yazılar, karikatürler, komik videolar, Tik Tok içerikleri olabilir. Ama mesleki kaygılarınızı hep ön planda tutun. Paylaştığınız her içerik markanızın temsilcisi diye düşünün: Gerçekten paylaşmanıza değerse, paylaşın.
2.Tanımadığınız insanları rahatsız etmeyin.
Sırf yüzbinlerce takipçisi var diye sizi tanımayan hesapların paylaşımlarının altına reklam amaçlı, konuyla ilgisiz yorumlar yapmayın. Ya da sizinle ilgili fikri olmayan insanlara henüz hiç diyalog kurmadan sizi takip etmeleri, hikayelerinde paylaşarak destek olmaları ricalarıyla dolu DM'ler göndermeyin. Benim bu tarz saldırgan mesajlardan etkilenip de bir hesabı takip ettiğim ya da ondan alışveriş yapma isteği duyduğum hiç olmadı! Siz bir markasınız, dilenci değil. Kendi kitlenizi geliştirin.
3. Etiketlemelere dikkat!
Nezaket kurallarına hiç uymadığını düşündüğüm bir konu da "rastgele" etiketlemeler. Bir çekilişe katılım şartını yerine getirmek ya da paylaşımınızı daha fazla insanın görmesini sağlamak amacıyla yapılsa da, paylaşım konusuyla ilgisi olmayan insanları fotoğraflara ya da gönderilere etiketlemeyin. Sadece ilgilerini çekebileceğini düşündüğünüz konular için ve gerçekten tanıdığınız, hatrınızın olduğu insanları çekilişlere etiketleyebilirsiniz. Kimse, ilgilenmediği bir konuda adının kullanıldığı bildirimini almak istemez. Hele ki, etiketleyen insanla hiç tanışmıyorsa!
4.Tartışmalardan kaçının.
Çok ateşli bir tartışmaya denk gelmiş olabilirsiniz. Fikrinizi savumak elbette hakkınız. Ama insanlar yüz yüze olmadıkları için sosyal medyada, günlük hayatta yapabileceğinden çok daha ileri gidebilir. Ve karşınızdakinin mimiklerini, jestlerini, vurgularını bilmediğiniz için birbirinizi yanlış anlama potansiyeliniz çok yüksektir. O yüzden ortam hararetlenmişse, sakince düşünmeden bir şey yazmayın.
5. İnsanları boğmayın!
Herkesin kitlesi farklı. Ama tahammülü sınırsız olan bir kitle yok. Yani, bombardıman şeklinde 10 dakikada 1 paylaşım yaptığınızda, insanlar ya takip etmekten vazgeçer ya da yavaş yavaş sizin hesabınızı sessize alır, haberiniz bile olmaz. Paylaşımlarınızda aşırıya kaçmayın ve birden fazla paylaşım yapacağınız günlerde, paylaşımlarınız gün içine eşit dağılacak şekilde ayarlamanızı yapın.
Son Söz
Sosyal medyanın muazzam bir gücü var, bu yüzden diğer kullanıcılarla iletişim kurarken görgü kurallarını takip etmek önemli. Çevrimdışı dünyadan çok daha hızlı bir dünyadan bahsediyoruz! Sözlerinizi, resimlerinizi ve videolarınızı, yüzlerce veya binlerce insanla paylaşmadan önce yaratabilecekleri izlenim ve etkiler hakkında düşünmenizi istiyorum.
Sosyal medya konusunda benim atladığımı düşündüğünüz, eklemek istediğiniz başka nezaket kuralları neler olabilir?
Comments